Takmer 430 zamestnancov Barclays vlani zarobilo nad 1 mil. libier

09.03.2013 Celý región

Londýn 8. marca (TASR) - Takmer 430 zamestnancov britskej banky Barclays zarobilo minulý rok viac než 1 milión libier (1,15 milióna eur). Informácie banky zverejnil server BBC.

Podľa Barclays zarobilo viac než milión libier celkovo 428 zamestnancov. Päť z nich malo príjmy presahujúce 5 miliónov libier, ako však banka dodala, nebol medzi nimi výkonný riaditeľ Antony Jenkins, ktorý zarobil 2,6 milióna libier.

Banka tak prvýkrát zverejnila vo svojej výročnej správe podrobnosti o platoch svojich zamestnancov potom, ako jej nový predseda správnej rady David Walker prisľúbil zvýšenie transparentnosti inštitúcie. Urobil tak v reakcii na sériu škandálov v minulom roku, z ktorých najznámejším bolo priznanie banky k pokusom o manipuláciu kľúčovej medzibankovej úrokovej sadzby Libor. Za to jej britské a americké úrady vymerali v lete pokutu vo výške 290 miliónov libier. Škandál viedol k odchodu vtedajšieho výkonného riaditeľa Boba Diamonda a predsedu správnej rady Marcusa Agiusa.

Zo spomínaných 428 zamestnancov, ktorí zarobili nad 1 milión libier, 50 z nich dosiahlo príjem v rozmedzí od 2,5 do 5 miliónov libier. Zostávajúcich 373 (nie je započítaných päť zamestnancov s príjmom nad 5 miliónov libier) zarobilo od 1 do 2,5 milióna libier.

Podobné informácie zverejnila vo výročnej správe banka HSBC, ktorá uviedla, že zárobky 16 najvyššie postavených manažérov dosiahli v priemere 3,25 milióna libier. Podobné informácie o platoch by mala čoskoro zverejniť aj Royal Bank of Scotland.
 

Vyberte región